Bayern München torta 🎂😁

Hozzávalók:
Az alsó piskótához:
12 tojás
11 evőkanál liszt
12 evőkanál víz
3 evőkanál holland kakaó
12 evőkanál cukor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna vagy 1 csomag sütőpor
2 evőkanál étolaj

A felső piskótához mindenből ugyanannyi kell, csak keskenyebb  magasabb piskótát sütünk.

A krémhez:
1 kg tehéntúró
2 csomag epres pudingpor
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
700 ml tej

A bevonathoz és díszítéshez:
Kék, piros, fehér fondant

Elkészítése:
A 11 evőkanál lisztet összekeverjük a szódabikarbónával vagy sütőporral. Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéhez hozzá adunk 12 evőkanál hideg vizet és nagyon kemény habot verünk belőle. A sárgákat a cukorral fehéredésik turmixoljuk, míg duplájára nő a térfogata, majd beletesszük a kakaót és az olajat is és tovább turmixoljuk. Ezután a szódabikarbónás lisztet és a csokis masszát lassan, óvatosan hozzákeverjük a kemény habhoz.
Az így kapott masszát magas falú sütőformába öntjük és kissé felhúzzuk a masszát a sütőforma oldalára, így szép egyenletesen nő majd. 150 C fokra előmelegített, légkeveréses sütőben, 1 órát sütjük, közben a sütő ajtaját nem nyitogatjuk, mert összeesik a piskóta.
A második piskótát ugyanígy készítjük el, csak a sütésnél keskenyebb, magasabb falú sütőformát használunk. Jó egy nappal előbb megsütni a piskótákat, mert így biztosan kihűl rendesen és könnyen szeletelhető lesz.

A krém elkészítéséhez, a tehéntúrót a porcukorral és a vajjal habosra kavarjuk. A pudingot a 700 ml tejjel megfőzzük, jó kemény lesz, ami stabilizálja a krémet. Ha kihűlt a puding, hozzákeverjük a tehéntúrós masszához. Ha kész, két részre osztjuk.
Ezután, a kihűlt piskótákat 3 részre szeleteljük (mind kettőt) és meg töltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejére és az oldalára is kerüljön egy kevés, mert a fondantot ez tartja majd a helyén.

Következik a torta bevonása. A fondantot be lehet szerezni internetről, cukrászdából, glazurshopból.... Ebben az esetben piros, fehér, kék fondanttal dolgozunk. Én mind 3 színből 1 - 1 kilót rendeltem, de a fehérből elég csak fél kg is. Bátran lehet vele dolgozni, nem izzad, nem törik, nem olvad.
Először vegyük a torta alsó részét. Ehhez a kék fondantot kinyújtjuk nagyon vékonyra, majd a piskótára borítjuk óvatosan. Ezt követően egy spatulával szépen rásimítjuk a tetejére és az oldalára. Ne ijedjünk meg, ha rövidebbre sikerült nyújtani és nem fedi az egész piskótát, mert, le nyúlik, ahogy simítjuk.
Ugyanígy járunk el a torta felső részével is, amire a piros fondant kerül, majd óvatosan egymásra tesszük. Ezután apró darabkákat vágunk a piros és kék fondantból és kis golyókat formálunk belőlük, amit enyhén vizezünk (csak épp a golyó alját, amivel oda rögzítjük, nagyon minimális vízzel nedvesítjük) és körberakjuk a torta két része között, ez által is stabilan tartva a 2 piskótát.
Ezután a kék fondantból újra nyújtunk egy darabkát és ízlés szerint, csillagokat, köröket, csíkokat vágunk belőle, ezzel díszítjük a piros részt. Ezután jöhet a csapat emblémája, a tortánk tetejére, amit jelen esetben én kézzel készítettem, de lehet nyomtatni ehető fotót is, ami jóval egyszerűbb és szebben is mutat. Ha jól lehűtjük könnyedén vághatók lesznek a betűk, abban az esetben, ha úgy döntünk, kézzel készítjük el.
A torta díszítése ízlés kérdése, én focilabda gyertyákat és kék fondant csillagokat használtam. Ha kész vagyunk a díszítéssel, azonnal tegyük a tortát hűtőbe, vagy hűvös helyre, mert elolvad a fondant és összeroggyan az egész torta.

Megjegyzés: Elég idő igényes, munkás folyamat, de az eredmény nagyon szép. Ha túl meleg van és félünk, hogy szétesik a tortánk, akkor csináljunk támasztékot, sima konyhai papírtörlő gurigából, amit az alsó piskóta közepébe szúrunk, majd arra helyezzük a torta felső részét. Remélem nem felejtettem ki semmit a leírásból, ha mégis, azonnal javítani fogom. 😀😀

Megjegyzések