Sós kifli, akárcsak a pékségben
Hozzávalók:
Elkészítése:
- 70 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 ek tejföl
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
Elkészítése:
- A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Míg az élesztő kel, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd összedolgozzuk a tejes élesztővel és a tejföllel. Lágy tésztát kell kapjunk.
- A megdagasztott tésztát 1 órát pihentetjük, míg a duplájára kel, majd ismét átdolgozzuk és négy részre osztjuk.
- Az egyes részeket egyenként kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk és négy vagy nyolc részre vágjuk (háromszögekre) attól függően, hogy hagyományos nagy kifliket, vagy kisebb "falatkákat" szeretnénk készíteni.
- A kis háromszögeken még nyújtunk egy keveset, majd a szélesebbik felénél feltekerjük és kiflit formázunk belőlük.
- Enyhén kivajazott tepsire tesszük, majd lekenjük sózott tojással vagy vízzel, attól függően, hogy puhább vagy ropogósabb külsejű kiflit szeretnénk.
- A sütőt bekapcsoljuk és teszünk bele vizet párologni, amit hagyjunk is folyamatosan benne és ha elpárologna, akkor pótoljuk. A kifliket megsütjük.
- sütési hőfok: 220°C
- sütési mód: alul-felül sütés
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek az ízes életben! Kérlek oszd meg véleményed, receptjeidet. Kellemes időtöltést, nézelődést kívánok!