Sós kifli, akárcsak a pékségben

Hozzávalók:
  • 70 dkg finomliszt 
  • 12 dkg vaj  (vagy margarin)
  • 2 ek tejföl 
  • 5 dkg élesztő 
  • 3 dl tej 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2 teáskanál só 

Elkészítése:
  1. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. Míg az élesztő kel, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd összedolgozzuk a tejes élesztővel és a tejföllel. Lágy tésztát kell kapjunk.
  2. A megdagasztott tésztát 1 órát pihentetjük, míg a duplájára kel, majd ismét átdolgozzuk és négy részre osztjuk.
  3. Az egyes részeket egyenként kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk és négy vagy nyolc részre vágjuk (háromszögekre) attól függően, hogy hagyományos nagy kifliket, vagy kisebb "falatkákat" szeretnénk készíteni.
  4. A kis háromszögeken még nyújtunk egy keveset, majd a szélesebbik felénél feltekerjük és kiflit formázunk belőlük.
  5. Enyhén kivajazott tepsire tesszük, majd lekenjük sózott tojással vagy vízzel, attól függően, hogy puhább vagy ropogósabb külsejű kiflit szeretnénk.
  6. A sütőt bekapcsoljuk és teszünk bele vizet párologni, amit hagyjunk is folyamatosan benne és ha elpárologna, akkor pótoljuk. A kifliket megsütjük.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés


Megjegyzések