Sárika, avagy vendégváró szelet

Hozzávalók:
A piskótához:
20 dkg liszt
6 ek hideg víz
6 ek cukor
6 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 dl napraforgó olaj

A barna lapokhoz:
25 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 ek kakaó por
1 dkg szalakáli
kevés langyos tej
Ezeket össze gyúrjuk és tepsi hátán 2 lapot sütünk.

A krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dl tej
5 ek liszt
2 cs vaníliás cukor

A tetejére:
15 dkg porcukor
3 ek kakaó
3 ek forró víz
1 ek napraforgó olaj

Elkészítése: a lisztet a sütőporral elkeverjük és át szitáljuk. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a cukorral és az olajjal turmixoljuk habosra, fehéredésig, majd a fehérjéhez hozzá adunk 6 ek hideg vizet és kemény habot verünk belőle. Ehez fokozatosan hozzá keverjük a ki kavart tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. Ügyeljünk arra, hogy közben ne törjük össze a habot. Ki vajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát és 180 fokra előmelegitett sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krém: a 20 dkg margarint, a 20 dkg porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tejből és lisztből pépet főzünk, amit kihűlésig keverünk (fontos, hogy teljesen hidegre hűljön, nem lehet langyos). Ezután össze dolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük és meg töltjük süteményt (a barna lapok közti részt).
A csokimáz hozzá valóit össze keverjük, tűz felett. Amikor gyöngyözni kezd, levesszük a tűzről és a sütemény tetejére öntjük. Nagyon gyorsan dolgozzuk szét, mert hamar dermed és nem lesz szép fényes.
Egy éjszakára hagyjuk össze állni, csak másnap szeleteljük.

Megjegyzések