Sárika, avagy vendégváró szelet
Hozzávalók:
A piskótához:
20 dkg liszt
6 ek hideg víz
6 ek cukor
6 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 dl napraforgó olaj
A barna lapokhoz:
25 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 ek kakaó por
1 dkg szalakáli
kevés langyos tej
Ezeket össze gyúrjuk és tepsi hátán 2 lapot sütünk.
A krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dl tej
5 ek liszt
2 cs vaníliás cukor
A tetejére:
15 dkg porcukor
3 ek kakaó
3 ek forró víz
1 ek napraforgó olaj
Elkészítése: a lisztet a sütőporral elkeverjük és át szitáljuk. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a cukorral és az olajjal turmixoljuk habosra, fehéredésig, majd a fehérjéhez hozzá adunk 6 ek hideg vizet és kemény habot verünk belőle. Ehez fokozatosan hozzá keverjük a ki kavart tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. Ügyeljünk arra, hogy közben ne törjük össze a habot. Ki vajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát és 180 fokra előmelegitett sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krém: a 20 dkg margarint, a 20 dkg porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tejből és lisztből pépet főzünk, amit kihűlésig keverünk (fontos, hogy teljesen hidegre hűljön, nem lehet langyos). Ezután össze dolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük és meg töltjük süteményt (a barna lapok közti részt).
A csokimáz hozzá valóit össze keverjük, tűz felett. Amikor gyöngyözni kezd, levesszük a tűzről és a sütemény tetejére öntjük. Nagyon gyorsan dolgozzuk szét, mert hamar dermed és nem lesz szép fényes.
Egy éjszakára hagyjuk össze állni, csak másnap szeleteljük.
A piskótához:
20 dkg liszt
6 ek hideg víz
6 ek cukor
6 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 dl napraforgó olaj
A barna lapokhoz:
25 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
1 tojás
1 ek kakaó por
1 dkg szalakáli
kevés langyos tej
Ezeket össze gyúrjuk és tepsi hátán 2 lapot sütünk.
A krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 dl tej
5 ek liszt
2 cs vaníliás cukor
A tetejére:
15 dkg porcukor
3 ek kakaó
3 ek forró víz
1 ek napraforgó olaj
Elkészítése: a lisztet a sütőporral elkeverjük és át szitáljuk. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat a cukorral és az olajjal turmixoljuk habosra, fehéredésig, majd a fehérjéhez hozzá adunk 6 ek hideg vizet és kemény habot verünk belőle. Ehez fokozatosan hozzá keverjük a ki kavart tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. Ügyeljünk arra, hogy közben ne törjük össze a habot. Ki vajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát és 180 fokra előmelegitett sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krém: a 20 dkg margarint, a 20 dkg porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tejből és lisztből pépet főzünk, amit kihűlésig keverünk (fontos, hogy teljesen hidegre hűljön, nem lehet langyos). Ezután össze dolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük és meg töltjük süteményt (a barna lapok közti részt).
A csokimáz hozzá valóit össze keverjük, tűz felett. Amikor gyöngyözni kezd, levesszük a tűzről és a sütemény tetejére öntjük. Nagyon gyorsan dolgozzuk szét, mert hamar dermed és nem lesz szép fényes.
Egy éjszakára hagyjuk össze állni, csak másnap szeleteljük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek az ízes életben! Kérlek oszd meg véleményed, receptjeidet. Kellemes időtöltést, nézelődést kívánok!