Almás tészta

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojás sárgája és két egész
8 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál margarin
1 púpozott evőkanál zsír
1/2 teáskanál szódabikarbóna
Csipet só
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Tejföl  amennyit felvesz
Porcukor a tetejére

A töltelékhez:
Másfél kiló közepes alma (lehet több is)
5-6 evőkanál cukor (attól függ ,mennyire savanyú az alma)
Fahej ízlés szerint

Elkészítése:
A lisztet a szódabikarbónával alaposan elkeverjük, majd hozzá adjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Ha szükséges, teszünk bele annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, könnyű tésztát kapjunk. Fontos, hogy tejfölt tegyünk hozzá, semmiképp nem tejet, sem vizet, mert nyuvasztós lesz. Ezután két részre osztjuk és letakarva hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez az almát, nagylyukú reszelőn lereszeljük és közepes hőfokon megdinszteljük. Amikor a leve elpárolgott, hozzá adjuk a cukrot és a fahéjat.
Ezután a tészta egyik részét tepsi méretűre kinyújtjuk, megtöltjük a megdinsztelt almával, majd kinyújtjuk a tészta másik részét is és rá fektetjük a tetejére. Villával megszurkárjuk és 160 fokra előmelegitett sütőben 40-45 percig sütjük. Ha kész, porcukorral meghintjük és még melegen szeleteljük, hogy ne törjön. Jó étvágyat kívánok hozzá! 😉

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések