Egyszerű házi kenyér 🍞
Hozzávalók:
1 kilo kenyér liszt (én rendes fehér finomlisztből készítettem)
1 puppúpoz evőkanál só
25 dkg élesztő
Kevés langyos tej, az élesztő felfuttatásához
2 dl langyos víz kb.
1 csipet cukor
3 evőkanál étolaj.
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót, 3 evőkanál olajat és a csipetnyi cukorral és langyos tejjel felfuttatott élesztőt. Ezeket összekeverjük, majd lassanként hozzáöntjük a langyos vizet is és alaposan összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
Nagyon alaposan össze kell gyúrni, mert kenyeret sütünk, nem sima kelt tésztát. Egy órán át, meleg helyen pihentetjük. Amikor megkelt, be vagdaljuk és lekenjük langyos vízzel. Így pihentetjük még 20 percet.
Kissé kiolajozott és lisztezett jénaiba vagy tepsibe tesszük. 180 C-ra előmelegített sütőben 1 órán át aranybarnára sütjük, úgy, hogy aláteszünk egy tepsibe vizet, gőzölni. Amikor megsült, újból lekenjük vízzel és azonnal betakargatjuk és hagyjuk langyosra hűlni. Így a forró gőzben puha, mégis ropogós lesz. Ezután lehet szeletelni.
Megjegyzés: Kihűlés után tegyük zacskóba, hogy ne száradjon meg. Gyönyörű és laktató. Az illata pedig ínycsiklandó, nehéz ki várni, amíg kihűl. ☺️ Jó étvágyat kívánok hozzá!
1 kilo kenyér liszt (én rendes fehér finomlisztből készítettem)
1 puppúpoz evőkanál só
25 dkg élesztő
Kevés langyos tej, az élesztő felfuttatásához
2 dl langyos víz kb.
1 csipet cukor
3 evőkanál étolaj.
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót, 3 evőkanál olajat és a csipetnyi cukorral és langyos tejjel felfuttatott élesztőt. Ezeket összekeverjük, majd lassanként hozzáöntjük a langyos vizet is és alaposan összegyúrjuk. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
Nagyon alaposan össze kell gyúrni, mert kenyeret sütünk, nem sima kelt tésztát. Egy órán át, meleg helyen pihentetjük. Amikor megkelt, be vagdaljuk és lekenjük langyos vízzel. Így pihentetjük még 20 percet.
Kissé kiolajozott és lisztezett jénaiba vagy tepsibe tesszük. 180 C-ra előmelegített sütőben 1 órán át aranybarnára sütjük, úgy, hogy aláteszünk egy tepsibe vizet, gőzölni. Amikor megsült, újból lekenjük vízzel és azonnal betakargatjuk és hagyjuk langyosra hűlni. Így a forró gőzben puha, mégis ropogós lesz. Ezután lehet szeletelni.
Megjegyzés: Kihűlés után tegyük zacskóba, hogy ne száradjon meg. Gyönyörű és laktató. Az illata pedig ínycsiklandó, nehéz ki várni, amíg kihűl. ☺️ Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek az ízes életben! Kérlek oszd meg véleményed, receptjeidet. Kellemes időtöltést, nézelődést kívánok!