Mákos, diós bejgli
Hozzávalók (4 kalács):
1 kiló liszt
15 dkg cukor
2 tojás sárgája és két egész
3 g élesztő
1/2 liter langyos tej
1 mokkáskanál só
2 citrom reszelt héja
Töltelék:
25 dkg mák
25 dkg darált dió
30 dkg cukor
20 dkg mazsola
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás fehérje
Elkészítése:
Az élesztőt 100 ml langyos tejben, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet át szitáljuk és kis fészket csinálunk a közepébe. Hozzá adjuk a 2 tojás sárgáját és két egészet, (szobahőmérsékletű legyen) a cukrot, a citromok reszelt héját, sót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk.
Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy, könnyű tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta leválik a kezünkről. Ha össze állt, lisztezzük a tetejét és egy órán át hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. A 25 dkg darált dióhoz hozzá adunk 15 dkg cukrot és 10 dkg mazsolát. Ugyan így járunk el a mákkal is. Ha megkelt a tésztánk, 4 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal (ez segít megelőzni, hogy ne nagyon repedjen) és rá szórjuk a diós és mákos keveréket. Kettőre diós, kettőre mákos kerül.
Feltekerjük és mindegyiket megkenjük 2 felvert tojás fehérjével (kétszer kenjük át). Zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük a kalácsokat, 2 ujjnyi távolságra egymástól és 180 fokra előmelegitett sütőben 40 percig sütjük. Remélem nem felejtettem ki semmit a leírásból. 😁Jó étvágyat kívánok hozzá! 😉🙂
1 kiló liszt
15 dkg cukor
2 tojás sárgája és két egész
3 g élesztő
1/2 liter langyos tej
1 mokkáskanál só
2 citrom reszelt héja
Töltelék:
25 dkg mák
25 dkg darált dió
30 dkg cukor
20 dkg mazsola
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás fehérje
Elkészítése:
Az élesztőt 100 ml langyos tejben, csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet át szitáljuk és kis fészket csinálunk a közepébe. Hozzá adjuk a 2 tojás sárgáját és két egészet, (szobahőmérsékletű legyen) a cukrot, a citromok reszelt héját, sót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk.
Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy, könnyű tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, amíg a tészta leválik a kezünkről. Ha össze állt, lisztezzük a tetejét és egy órán át hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. A 25 dkg darált dióhoz hozzá adunk 15 dkg cukrot és 10 dkg mazsolát. Ugyan így járunk el a mákkal is. Ha megkelt a tésztánk, 4 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal (ez segít megelőzni, hogy ne nagyon repedjen) és rá szórjuk a diós és mákos keveréket. Kettőre diós, kettőre mákos kerül.
Feltekerjük és mindegyiket megkenjük 2 felvert tojás fehérjével (kétszer kenjük át). Zsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük a kalácsokat, 2 ujjnyi távolságra egymástól és 180 fokra előmelegitett sütőben 40 percig sütjük. Remélem nem felejtettem ki semmit a leírásból. 😁Jó étvágyat kívánok hozzá! 😉🙂
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek az ízes életben! Kérlek oszd meg véleményed, receptjeidet. Kellemes időtöltést, nézelődést kívánok!