Poéka leves

Hozzávalók: (6 főre)
1 kiló csirkeszárny
4 szál sárgarépa
1 kisebb zeller
1 fej karalábé
20 dkg aszalt szilva
3-4 db babérlevél
1 csapott evőkanál ételízesítő
Só ízlés szerint
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
Gyenge rántás (fél dl olaj, 1 evőkanál liszt)

A poéka tésztához:
20 dkg liszt
2 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál só

Elkészítése:

A zöldségeket apróra vágjuk és pici olajon megdinszteljük. Bele tesszük a csirkeszárnyakat, babérlevelet, fűszerezzük és fel öntjük vízzel. (amennyi levest akarunk). Amíg fő, elkészítjük a poéka tésztát.
A 20 dkg lisztet a szódabikarbónával alaposan elkeverjük, sózzuk, majd hozzá ütjük a 2 tojást és összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kapunk. Kis darabokat lecsípünk és ujjnyi vastagra sodorjuk, majd kis párnákra vágjuk (2 cm kb). Ezután két dl forró olajon felfuttatjuk (nem sütjük, csak épp annyit hagyjuk, míg enyhén megbarnul és felnő).
Amikor a csirkeszárny félig megfőtt, a poékákat hozzá adjuk a leveshez, az aszalt szilvával együtt, amit előzőleg félórára langyos vizbe áztattunk. Végül hozzá adjuk az ecetet, és a cukrot, majd felengedjük egy gyenge rántással. Jó étvágyat kívánok! 🙂

Megjegyzések